12+ mesiacov, Prespatie noci, Regresia, Uzavretá zóna, Zhoršenie spánku, Zrušenie cumlíka

Prečo aj časté pitie vodičky vie byť príčina budenia

Pitie vody je pre nás veľmi dôležité. Snáď každému z nás sa občas stáva, že sa v noci zobudíme a ideme napiť. A rovnako sa to môže stať nášmu dieťatku. Ak však v noci ponúkate vodu z fľaše s cumľom zdravému dieťatku/bábätku 2-3krát a viac, pravdepodobne sa u vás jedna o spánkovú asociáciu.

Spánkových asociácií narušujúcich spánok je neúrekom. Snáď jeden z najčastejších mýtov okolo spánkov bábätiek je tento:

„Prestaň ju dojčiť, lebo to preto sa ti budí. Daj jej vodu v noci a ona sa budiť prestane.“

A tak, unavená a vyčerpaná maminka, odstaví svoje bábätko od dojčenia, dúfajúc, že vyrieši problém. Pri každom nočnom zobudení ponúka vodu namiesto prsníka alebo fľaše s mliekom, dieťatko sa postupne po vypití vody upokojí a pokračuje v spánku. Problém častého nočného budenia však nie je zažehnaný, lebo bábätko pokračuje v častom nočnom budení, a kým sa nenapije, z flaše s cumľom, vody, bude plakať.

Dieťatko si len prenieslo spánkovú asociáciu sania prsníka, na sanie fľaše s vodičkou a pokračujte v budení. 🙂 Maminka zbytočne prišla o mliečko a problém budenia sa nevyriešil.

Ak sa teda rozhodnete vaše dieťatko jednou šupou alebo postupne odstavíte od dojčenia (napr. len v noci), odporúčam vám nevytvárať nové spánkové asociácie ako napríklad pitie vodičky. Vodičku ponúknite určite prvé noci občas, ak by dieťatko veľa plačkalo, od smädu a na upokojenie, postupne ale ponúkanie vodičky obmedzte na minimum, prípadne zrušte.

Preto, ako stále hovorím, všetko s mierou. 🙂

TIP

Ak máte staršie bábätko 16+ mesiacov, ktoré sa potrebuje v noci 1krát napiť vody, pokojne mu dajte flašu do postieľky, obslúži sa samo. 🙂